Трешњевица

Selo Tresnjevica se nalazi u centralnoj Srbiji, u opstini Paracin, izmedju reke Velike Morave i planine Juhor , tj. sa obe strane regionalnog puta R-217 koji spaja selo Gilje i Varvarin. Od Paracina je udaljeno oko 12 km., iduci putem i oko 7 km. iduci jednom od tri skele.


Do sela postoji redovna autobuska linija, a vise od 60 % mestana ima svoje automobile.
Naselje postoji mnogo vekova unazad. Prvobitno se nalazilo na istocnim padinama planine Juhor, tamo gde se manastir "Pokrov presvete Bogorodice".


Predeo na kome se ranije nalazilo selo bio je prekriven stablima tresanja pa je u ratu protiv Turaka stablo tog drveta koristilo za izradu nadaleko cuvenih tresnjevih topova. Po tome je selo dobilo sadasnje ime. Sto bi se u sali moglo reci da se ovde u doba Turaka nalazila prva "topolivnica" u Srbiji.

Selo danas ima oko 1.995 stanovnika i oko 351domova. Pored srpskog stanovnistva u ovom selu zive i Romi. Puno mestana zivi i radi na privremenom radu i inostranstvu.
U selu postoji savremena osmogodisnja skola "Vuk Karadzic" sa lepim sportskim terenom, koju pohadja 134 ucenika. U samoj skoli postoji likovna galerija sa stalnom postavkom pod nazivom "Galerija S".
Jos davne 1937. godine formiran je najstariji seoski fudbalski klub u opstini Paracin, FK "SUMADIJA" koji se takmici u opstinskoj ligi. Ovaj klub je nekada postizao zapazene rezultate, narocito u mladjim kategorijama, tako da su 1975. godine njegovi ompladinci bili prvi u regionu bez ijedne izgubljene utakmice ,a 1979 plasirali su se u kupu medju najboljih 8 ekipa u Srbiji.
Pored sporta mladi provode slobodno vreme u folklornoj , dramskoj i muzickoj sekciji Kulturno umetnickog drustva "Sumadija" koje je formirano jos 1978 godine

U selu ima 6 dobro snabdevenih prodavnica, a u vecernjim casovima mestani se druze u seoskoj kafani ili kaficu, a mladi u diskoteci ili u lepo uredjenoj poslasticarnici.
Adaptacijom prostora u staroj skoli, mestani su dobili ambulantu koja radi svakoga dana. U lepo uredjenom Domu kulture smesteni su jos i posta i deciji vrtic.
U poslednjih desetak godina, jedno tipicno zanatlijsko selo, kao sto je Tresnjevica, postalo je poznatije po povrcu i poljoprivrednim proizvodima.

Istocne padine planine Juhor, nekada su bile mnogo poznatije po grozdju i vinu. Sa zeljom da se ova tradicija nastavi , 2001. godine su organizovani prvi "Dani vina" koji se se zavrsili "Vinskim balom" na kome je proglasen pobednik, Veroslav Djuric, najbolji proizvodjac crvenog vina.
Marta meseca 2002. godine na drugim po redu, "Danima vina", apsolutni pobednik, najbolji u crvenom vinu bio je Slavoljub Dimitrijevic.
Simbol ovog sela su svakako skele koje ljudi koriste kako bi presli sa jedne na drugu obalu reke velike Morave, da bi obradjivali svoju zemlju koja se vecinom nalazi sa desne obale Reke prema jezeru Buljanka. Inace postoje cak tri skele koje rade skoro cele godine.
Puno se zahvaljujemo domacinima Vojkanu Risticu i gospodinu Dojcinovicu ... na gostoprimstvu i svesrdnoj pomoci oko realizacije ovog sajta.