DONJA MUTNICA


Selo Donja Mutnica nalazi se na 12 km. istocno od Paracina prema Zajecaru a sa desne strane regionalnog puta M-5. Nekada je pored sela prolazila i pruga uskog koloseka, cuveni “Cira” ali je krajem ’60-tih ukinuta. To je bilo u Titovo vreme. Sine i ostali pribor upotrebljeni za izgradnju pruge na relaciji Skadar - ( Albanija ) - sadasnja Podgorica?!. Kako su nam se zahvalili imali smo priliku da vidimo predhodnih nekoliko godina. Tu se i Tito pokazao kao “dobrotvor”, uzeo od Srba i dao Albaniji.
Selo je pored ostalog poznato i po izuzetno jakoj kosavi koja je najjaca u tom selu. Cesto kosava dostize brzinu i do 100 km/h. Poznata je izreka u ovom selu da kada dune kosava, oseca se vetar i u bunarima.
Ime je dobilo po legendi koja datira iz doba Kosovskog boja. Naime mestani tadasnje Zlatice a sadasnje Mutnice su dosli na boj na Kosovo sa zakasnjenjem. Tada im je Car Lazar rekao da mu oni nesto MUTE, tako nasta ime Mutnica . Posto ima dve Mutnice, ova koja je bliza gradu dobi ime Donja Mutnica a ova druga, dalje gradu, posta Gornja Mutnica.
Donja Mutnica ima oko 450 domova tj. 1530 stanovnika. Nekada se stanovnistvo bavilo poljoprivredom i ratarstvom a sada je najmodernije selo u opstini Paracin pa se dosta stanovnistva bavi trgovinom, transportom, ugostiteljstvom a u selu ima i dve benzinske pumpe.
Najpoznatije firme iz ovog sela su “MIHAJLOVIC” cija se firma bavi trgovinom, ugostiteljstvom, transportom, proizvodnjom hrane, mlekarom i ima 5 benzinskih pumpi od kojih je prva privatna benzinska pumpa u nasoj zemlji, u samom selu. Ova firma ima i svoju televiziju Kanal “M“ i Super “M” kao i radio stanicu “Radio M” koje se nalaze u Paracinu.
Firma “EVROTRGOVINA” koja se isto tako bavi trgovinom na veliko i malo, ugostiteljstvom, transportom a poseduje i benzinsku pumpu u selu.
Treca firma , iako registrovana u Paracinu, je “MARJANOVIC” koja se bavi prodajom naftnih derivata a ima nekoliko benzinskih pumpi.
Iz Donje Mutnice potice i vlasnik firme “DOROTEJ”, Radic Dragisa. Njegova firma se bavi transportom, gradjevinskim radovima a ima u svom sastavu benzinsku pumpu, Pizzeriu i Motel pored regionalnog puta M-5 kod Lesja.
U selu ima nekoliko mlinova, strugara, pogon za punjenje plina a tu su i nekoliko savremenih prodavnica, kafica i kafana. Ostalo stanovnistvo se i dalje bavi poljoprivredom i stocarstvom.
Selo ima savremenu osmogodisnju skolu “Branko Krsmanovic”, sa fiskulturnom salom koja je napravljena sredinom ’70-tih godina. To je podrucna skola i u njoj nastavu od IV do VIII razreda pohadjaju djaci iz sela Izvora, Klacevice, Lesja, Gornje Mutnice i Plane.
U Donjoj Mutnici postoji savremen Dom kulture, Posta, Ambulanta i Veterinarska stanica. Svi putevi u selu su asvaltirani a skoro polovinu stanovnika ima telefone.
Crkvu nemaju jer su je pre II svetskog rata prodali selu Izvor pa se sada mole Bogu u prodatoj crkvi. Inace i dan danas je na crkvenom pecatu natpis Donja Mutnica.
Posto iz sela potice narodni heroj Branko Krsmanovic, u njegovoj rodnoj kuci je otvoren muzej sa eksponatima fotografija iz zivota , namestaja , pokucstva i cuva uspomenu na ta vremena. Za vreme drugog svetskog rata poginulo je nekoliko stanovnika u ratu a prica se da je u selu bilo i partizana i cetnika. Poginulim u II svetskom ratu je podignut spomenik u dvoristu Muzeja Branku Krsmanovicu.
Iz ovog sela je poteklo mnogo intelektualaca - ekonomista, tehnologa, profesora, bankara koji su bili na rukovodecim mestima u Paracinu, Fabrici cementa “Novi Popovac” , “Invest-Banci”, Skolskom centru i poslanici u Svezno skupstini.
Selo ima svoj fudbalski klub “Jedinstvo” koje je sada u privatnom vlasnistvu. Vlasnik je kompletno preuredio igraliste i napravio tribine koje su sada u zavrsnoj fazi izrade. Klub ima zapazene rezultate u opstinskoj ligi a ima pretenzije da ucestvuje u visem rangu takmicenja.
Selo je povezano redovnom autobuskom linijom Paracin-D.Mutnica-Izvor a skoro 80% stanovnika ima jedno ili vise motornih vozila.

This is an archived version of the website.

Sponsor Links:
Luxury Travel
Six Senses Travel
Six Senses Zighy Bay
Vietnam Travel
Morocco Travel
Park Hyatt
Peninsula
Automatic Label Applicator
度身訂造旅遊 | 度身訂造旅行
峴港 旅遊
芽莊 旅遊
北海道旅遊
越南旅遊
杜拜旅遊
摩洛哥旅遊
六善
Spread | Email Marketing 電郵推廣
cool gadgets